Toegang tot getalenteerde mensen

Het komt vaak voor dat er jarenlang wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een technologie, zonder dat deze technologie ooit de markt verovert. Dit komt mede doordat het team dat aan de innovatie werkt niet over de nodige competenties beschikt. Vaak gaat het om het aanpakken van niet-technische uitdagingen. Teams die aan een innovatie werken, stuiten op niet-technische vragen als: klopt het gekozen businessmodel? Hoe bescherm ik mijn kennis? Hoe kan ik mijn product op grotere schaal produceren? Hoe zorg ik voor een gezonde financiële basis voor mijn bedrijf? Wie is mijn klant en hoe bereik ik ze? Enz. Een uitvinding wordt pas een succesvolle innovatie als met al deze aspecten rekening wordt gehouden.

Wij helpen u graag verder! Geïnteresseerd?
Neem dan contact op met Ronald Wielinga onze manager ondernemerschap via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl of lees hieronder meer.

Bij WaterCampus is er een doorlopend leerpad waarin we toekomstige watertechnologen en andere watertechnologieprofessionals opleiden op praktijk-, bachelor- en masterniveau. Essentieel om de groei van startups en kmo’s mogelijk te maken. Een ander uniek aspect is dat we (toekomstige) start-ups en KMO’s ondersteunen bij het ontwikkelen van de nodige ondernemersvaardigheden. Vaardigheden die essentieel zijn om een ​​succesvol bedrijf op te zetten.

Het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden vindt plaats in 5 fasen:

  1. Inspiratie: ondernemerschap stimuleren;
  2. Onderwijs: het trainen en opleiden van potentiële ondernemers om zich voor te bereiden op de lancering van hun innovatie;
  3. Incubatie: ondernemers ondersteunen bij de marktvalidatie naar een product-markt fit;
  4. Versnelling: daadwerkelijk opschalen en de technologie op de markt brengen;
  5. Groei: de (substantiële) groei van het bedrijf.

Zie hieronder enkele mooie voorbeelden uit onze talentprogramma’s gericht op het ontwikkelen van ondernemerschap. Meer informatie over onze opleiding op het gebied van watertechnologie vindt u hier.

Terug naar het Entrepreneurship Portal.

Inspiratie

Ondernemer zijn heeft alles te maken met het genereren van impact. Ondernemer zijn betekent dat u uw eigen beslissingen kunt nemen en, als de startup een succes wordt, echt de kans heeft om de wereld te veranderen. Maar tegelijkertijd is het starten van een eigen bedrijf in plaats van u aan te sluiten bij een andere organisatie, vaak niet de eerste optie waaraan getalenteerde mensen denken. Daarom beginnen we al met het stimuleren van ondernemerschap voordat nieuwe bedrijven daadwerkelijk starten. Voor dit inspiratieprogramma sloeg de WaterCampus de handen ineen met Founded in Friesland.

Met het inspiratieprogramma worden de talenten van start tot startup begeleid in hun ondernemende traject. Tijdens deze reis ervaren ze rechtstreeks hoe het is om ondernemer te worden. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat ze alle juiste partners ontmoeten om ervoor te zorgen dat de eerste stap naar hun eigen startup dichterbij is dan ooit.

Onderwijs

Een van de doelstellingen van de WaterCampus is het ontwikkelen van talenten en ideeën, resulterend in doorbraaktechnologieën met een grote maatschappelijke impact. Het lijdt geen twijfel dat MSc-studenten, (PhD) onderzoekers of professionals de sleutel zijn tot het creëren van deze doorbraaktechnologieën. Een uitvinding kan echter pas een innovatie worden als ze met succes wordt toegepast en daadwerkelijk bijdraagt ​​aan het oplossen van complexe wereldwaterproblemen. Alleen dan heeft het echt impact op de samenleving en de wetenschap. Om dit te bereiken is het belangrijk om onderzoeksresultaten te vertalen naar valoriseerbare oplossingen. Dit is precies wat we bij WaterCampus doen met de Business Development Course. Deze cursus wordt elk jaar georganiseerd.

Bij WaterCampus realiseren we ons, dat we de grootste impact kunnen creëren door mensen samen te brengen met complementaire kennis en ervaring. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met de masteropleiding Sustainable Entrepreneurship van de Campus Fryslân (Rijksuniversiteit Groningen). Hun studenten weten alles van kennisvalorisatie en het opzetten van (circulaire) businessmodellen terwijl wij bij WaterCampus alles weten over het creëren van doorbraak in watertechnologieën.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Marco de Graaff voor meer informatie over deze cursus.

Incubatie

WCBC

Bent u een (startende) ondernemer in de watersector of gepromoveerd met deze ambitie? En wilt u leren hoe u van uw innovatieve ideeën, technologieën en / of diensten een succesvol internationaal bedrijf maakt? Dan is de European WaterCampus Business Challenge uitermate interessant voor u. Tijdens de Europese WCBC ontmoet u innovatieve collega-ondernemers en krijgt u de exclusieve kans om te pitchen voor serieuze investeerders, launching customers en potentiële technologiepartners. Op de laatste dag van dit intensieve 5-daagse programma presenteren alle deelnemers hun businessplan aan een jury van watertechnologie-experts en investeerders en krijgen ze deskundige feedback.

Door de krachten van (jonge) ondernemers, coaches, investeerders en innovatieve bedrijven te bundelen ontstaat synergie om nieuw ontwikkelde technologieën om te zetten in een (commercieel) succes. Bijna alle 125 deelnemers van de afgelopen 10 edities zijn tot op de dag van vandaag succesvol actief in de watersector.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Marco de Graaff voor meer informatie over deze cursus.

VentureLab watertechnologie

VentureLab biedt een samenhangend business development programma voor startende ondernemers. Via het project NEW-TTT van Deltares, Rijksuniversiteit Groningen en Wetsus is dit programma nu ook beschikbaar voor startende ondernemers op het gebied van watertechnologie. NEW-TTT wordt medegefinancierd door een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Benieuwd naar VentureLab en waar deelname toe kan leiden? Zie deze flyer voor meer informatie of bekijk onderstaande korte video van EV-biotech:

Binnen VentureLab is er ook het VentureLab Weekend, waar aspirant-ondernemers gedurende één weekend hun ideeën kunnen testen en ontwikkelen.

Versnelling

Het starten van een bedrijf duurt gemiddeld vijf tot zeven jaar. Bij cleantech is tien tot vijftien jaar niet ongebruikelijk. Helaas komt slechts een klein aantal voorbij de opstartfase. In de meeste gevallen is de flessenhals niet de technologie of het product, het gaat allemaal om de commercialisering en marketing.

In 2016 startten Paques Technology BV, Omrin, Ecomunitypark en WaterCampus BeStart om dit probleem onder de aandacht te brengen. Door het stimuleren van de deelnemende start-ups stimuleert BeStart de ontwikkeling van schone technologieën, innovatie en werkgelegenheid in Noord-Nederland.

Sinds de start is BeStart nu de sterkste opstartversneller in cleantech. BeStart ondersteunde ongeveer 50 circulaire start-ups in het noorden van het land om succesvol te worden. BeStart ondersteunt de start-ups via werksessies, coaching en het sterke netwerk van bedrijven en lokale overheden in de regio: het BeStart-netwerk.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Mariken Gaandersen voor meer informatie.

Groei

De Entrepreneur Mentoring Service belooft getalenteerde ondernemers dat ze hen zullen ondersteunen bij het succesvol opschalen van hun bedrijf door deze ondernemers te helpen hun ambities te realiseren en innovaties te optimaliseren. Als WaterCampus werken wij nauw samen met het EMS-programma. De kern van het EMS-programma is groepsbegeleiding. Ondernemers die tot het programma zijn toegelaten, krijgen een groep van 2 – 4 mentoren toegewezen die het beste aansluiten bij de behoeften van de ondernemer. De mentoren van het programma zijn inspirerende rolmodellen met tientallen jaren ervaring. De mentoren geven samen terug aan de regio en zetten zich in om de volgende generatie topondernemers te versterken, te laten groeien en te innoveren. Een strenge selectie vooraf voor zowel de mentor als de ondernemer (leerling) zorgt voor commitment en ondersteuning. Het netwerk van mentoren verbindt ook de top van (regionale) ondernemers. Het MIT Venture Mentoring Service-model vormt de basis van het programma en is uniek in Nederland.

Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact op met Paula Bijvoets (paula@em-service.nl). Meer informatie over het programma vindt u hier.