SusPhos

Bijna alles om ons heen bevat vlamvertragers. De stoel, de gordijnen, de tafel, het speelgoed van de kinderen. Een belangrijk element in deze vlamvertragers is fosfaat. Momenteel is alle fosfaat afkomstig van fossiele, vervuilende en eindige fosfaatmijnen. Terwijl er – zeker in Nederland – ontzettend veel fosfaatafval is. Een ongelooflijk geweldige kans.

SusPhos heeft een unieke techniek ontwikkeld en gepatenteerd om onder meer struviet en slibas uit rioolwaterzuiveringsinstallaties om te zetten in hoogwaardige fosfaatproducten, zoals vlamvertragers.

Hieronder reflecteert Marissa de Boer (ceo SusPhos) over de meerwaarde die de samenwerking met de WaterCampus haar heeft opgeleverd.

Ook geïnteresseerd om succesvol te worden? 
Neem dan contact op met Ronald Wielinga onze manager ondernemerschap via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl of lees hieronder meer.

SusPhos begon in Amsterdam. Hoe ben je in aanraking gekomen met de WaterCampus?

Het eerste moment dat ik contact maakte met de WaterCampus was tijdens de WaterCampus Business Challenge in 2016. Ik was toen nog PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de WCBC kreeg ik de kans om me te concentreren op de mogelijke business case voor het proces dat ik aan het ontwikkelen was. Door dit programma werd ik nog enthousiaster over het opzetten van mijn eigen bedrijf.

Maar de Business Challenge duurt maar een week. Hoe is de band tussen SusPhos en de WaterCampus ontstaan ​​na uw deelname aan de Business Challenge?

Net na het afronden van mijn promotie heb ik in 2019 SusPhos opgericht samen met mijn oud-collega’s Chris Slootweg en Bas de Jong. Ik realiseerde me dat het opzetten van een succesvol bedrijf meer inhoudt dan het hebben van een unieke doorbraaktechnologie. Ik had nog regelmatig contact met verschillende mensen op de WaterCampus en zij vertelden mij over de mogelijkheid om lid te worden van de BeStart Accelerator. Bij BeStart leerde ik de zakelijke aspecten die ik nodig had voor mijn bedrijf. Denk aan juridische aspecten, aan pitching en ook hoe je een marktvalidatie uitvoert.

Wat waren de belangrijkste uitdagingen waarmee SusPhos de afgelopen jaren te maken kreeg? En op welke manier heeft WaterCampus u ondersteund?

De marktvalidatie die we tijdens de accelerator hebben uitgevoerd, toonde aan dat onze klanten onze producten willen kopen als we ze op een schaal van 100 kilo kunnen leveren, terwijl we op dat moment een goed werkende reactor op kilogramschaal hadden. Dat is een behoorlijke opschaling, waar veel geld en kennis voor nodig is. WaterCampus heeft ons bij beide uitdagingen ondersteund. We hebben alle benodigde financiën kunnen krijgen dankzij verschillende leningen en subsidies die onder meer zijn geregeld via de ondersteuning op het gebied van financiën die WaterCampus ons heeft gegeven. De volgende stap was het realiseren van de demoplant. Daarvoor hebben we contact opgenomen met de BioBizz-hub. Bij de BioBizz hub, die onderdeel is van WaterCampus, kregen we ondersteuning van procestechnologen met ervaring in het opschalen van een technologie. De demoplant is inmiddels gerealiseerd en gaat fosfaat produceren op de WaterCampus demosite in Leeuwarden. Dit is een essentiële stap voor onze technologie en voor de marktpenetratie.

Wat verwacht u van de ontwikkelingen van SusPhos in de nabije toekomst? En op welke manier verwacht u ondersteuning van WaterCampus?

De uitdaging voor de komende tijd is om de productie op gang te krijgen en de eerste klanten te overtuigen. De zichtbaarheid van SusPhos is daarom cruciaal. En daarvoor maken we dankbaar gebruik van het enorme netwerk van WaterCampus Leeuwarden. Een goed voorbeeld is de WIS award. In 2020 waren we genomineerd voor deze prijs. Verder maken we gebruik van de mogelijkheid om deel uit te maken van het gezamenlijke paviljoen dat op verschillende beurzen wordt gerealiseerd.