Jan Klok (Wetsus, Paqell) wint publieksprijs bij verkiezing Ingenieur van het jaar

Jan Klok heeft vandaag tijdens de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs, de publieksprijs gewonnen. Dat is bekend gemaakt op de jaarlijkse Dag van de Ingenieur, georganiseerd door KIVI, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs.

Dr.ir. Jan Klok (34) werkt als procestechnoloog bij Paqell en is daarnaast projectmanager bij Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology, in Leeuwarden. Bij Wageningen University & Research is hij gastonderzoeker.

“Wie als ingenieur maatschappelijke impact wil hebben, moet niet bang zijn om over de grenzen van de eigen discipline te kijken”, schrijft KIVI over het cititerium om de prijs te winnen, naast expertise, innoverend vermogen en ondernemerschap.

Nieuwe, duurzame zuiveringsmethode

Jan Klok houdt zich sinds zijn promotie-onderzoek bezig met de uitdaging van het verwijderen van zwavelverbindingen uit aardgas. Zijn onderzoek leidde tot een nieuwe, duurzame zuiveringsmethode die nu op de markt wordt gebracht. Conventionele methoden om waterstofsulfide te verwijderen uit gas zijn niet duurzaam. Kloks onderzoek verbeterde de origineel door waterbedrijf Paques en Wageningen ontwikkelde zuiveringsmethode, waarbij bacteriën het werk doen en er weinig bijproducten vrijkomen. Bovendien zijn de bacteriën nu efficiënter dan bij de introdcutie van deze methode, waardoor de installatie kleiner is.

Inmiddels rusten er twee patenten op de methode, in eigendom van Paqell, waar Klok nu werkt. Het bedrijf is een joint venture van Shell en Paques, leverancier van waterzuiveringsinstallaties.
Jan is ook werkzaam als projectmanager bij Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology. Hier leidt hij het thema zwavel, waar hij promovendi begeleidt en verder onderzoek doet op zijn vakgebied.
De Prins Friso Ingenieursprijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Mabel en prinses Beatrix. De Rijksuniversiteit Groningen was dit jaar gastheer.

Meer informatie

Paqell:
Joost Timmerman, Managing Director, joost.timmerman@paqell.com, 06 1588 6338
Wetsus:
Hester Henstra, manager PR en Communicatie, hester.henstra@wetsus.nl, 06 10644285