ÈTA Shipping verhuisd naar WaterCampus Leeuwarden

Vorige week verhuisde ÈTA Shipping van Groningen naar Leeuwarden. Ze vestigden zich op de WaterCampus in Business Centre Johannes de Doper: “Een plek waar we ons met alle innovatie ambities helemaal thuis voelen”, vertelt Sam Gombra, Founding Director van ÈTA Shipping. “We kunnen niet wachten tot de corona-maatregelen zijn opgeheven en we ons nieuwe kantoor in gebruik kunnen nemen.”

Waarom het bedrijf naar Leeuwarden is verhuisd? “Leeuwarden biedt een mooi netwerk van kennisinstituten, heeft goede faciliteiten en is een plek waar watertechnologie en waterstoftechnologie samenkomen.” ÈTA Shipping is een rederij, maar niet zomaar één: “Het is de eerste rederij die is opgericht om op een economisch haalbare wijze de scheepvaart te verduurzamen. Ik ben ervan overtuigd dat verduurzaming van de scheepvaart mogelijk is door alles efficiënter te maken en te doen, gewoon omdat dit KAN; zowel de scheepsbouw, maar ook het technisch, operationeel en commercieel management van schepen.”

Waarom heet de rederij ‘ÈTA Shipping’? “Wij hebben de “η” als bedrijfslogo gekozen, omdat de Griekse letter η (spreek uit: “èta”) het symbool is dat wordt gebruikt voor efficiëntie in de natuurkunde en ÈTA Shipping richt zijn strategie op het bereiken van superieure efficiëntie in de scheepvaart. ÈTA Shipping’s missie is om schadelijke emissies van schepen aanzienlijk te verminderen, de veiligheid en efficiëntie op zee te vergroten door gebruik te maken van data en moderne technologieën.  De zeetransport-keten wordt dan veel efficiënter door het verminderen van het energieverbruik en de operationele kosten: Kleinere ecologische voetafdruk, betere resultaten en hoger rendement is: ‘Duurzaam door Efficiëntie!’” Door het verminderen van de energie behoefte is de stap naar ’nul uitstoot’ veel kleiner en ligt dit uiteindelijke doel binnen handbereik. Het schip uit ons eerste project: ÈTA 6700 bewijst dat dit KAN. 
De eerste serie van deze schepen zal binnenkort gebouwd gaan worden.”

Wat staat er op de planning de komende periode? “Het doorontwikkelen, bouwen en begeleiden van ons eerste project. Daarnaast gaan wij scheepvaart-collega’s adviseren en begeleiden bij efficiënter, dus duurzaam scheepsontwerp en scheepsmanagement. Ons streven is om over vijf jaar een strategisch volwassen rederij te zijn met een optimaal functionerende management- en ontwikkelingstak, die innovatie blijft najagen en continu zoekt naar nieuwe mogelijkheden. En we zijn al een eind op weg! We hebben inmiddels een team staan van 9 enthousiaste gemotiveerde professionals die ieder binnen hun eigen expertise bijdragen aan het behalen van onze innovatieve doelstellingen.”